Ψάρεμα, Κατάδυση, Είδη Αλιείας

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ασφάλεια Συναλαγών

Whishlist

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε την Wishlist

Skype Call

call kyriakos.dikelas
Εάν διαθέτετε Skype επικοινωνίστε μαζί μας

Ασφάλεια Συναλλαγών

Σημαντικές ιχθυολογικές έρευνες στα νερά της Καρύστου
Σημαντικές ιχθυολογικές έρευνες στα νερά της Καρύστου
Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2012 13:38

Με τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Δικέλας πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ιχθυολογική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που στόχευε στα μικρά και άγνωστα ψάρια της θάλασσας – μεταξύ άλλον. Τέσσερις ερευνητές από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα της Τσεχίας, Κροατίας και Ελλάδας συνεργάστηκαν με σκοπό να εξερευνήσουν βυθούς και ακτές για πρώτη φορά στην Κάρυστο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά : Βρέθηκε ένα νέο είδος ψαριού για τον κατάλογο ειδών που απαντούν στην Ελλάδα και συλλέχθηκαν και μετρήθηκαν περισσότερα από 80 είδη ψαριών σε 11 καταδυτικές εξερευνήσεις από τους Πεταλιούς έως το Ακρωτήριο Καφηρέα. Ο Σταμάτης Ζόγκαρης, ειδικός επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην έρευνα της ποιότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων – στα ρέματα και στη θάλασσα. Να δούμε γιατί έχει ενδιαφέρον τώρα η δική μας θάλασσα.

Συνέντευξη με τον Δρ. Ζόγκαρη:

Ρεπορτερ: Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι που κάνουν βουτιές και μαζεύουν σαλιάρες;

ΣΖ: Επαγγελματίες! Είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ιχθυολόγοι που πραγματικά συλλέγουν σαλιάρες και γωβιούς και άλλα μικρόψαρα επίσης. Τα δείγματα αυτά σε λίγο θα κοσμούν τα μουσεία της Ευρώπης! Δηλαδή, η Κάρυστος μπαίνει στον χάρτη ως αναγνωρισμένο σημείο έρευνας των ψαριών και τα μικρά ψάρια μας θα βρίσκονται στις σημαντικότερες ιχθυολογικές συλλογές στην Ευρώπη – το Μουσείο Πράγας, για παράδειγμα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτήν την έρευνα χτίζεται σιγά-σιγά και η κατανόηση για το θαλάσσιο οικοσύστημα…

Ρεπόρτερ: Γιατί σας απασχολούν τα «μικρόψαρα»;

ΣΖ: Καταρχάς δεν ξέρουμε πολλά για αυτά – είναι σχεδόν ανεξερεύνητα στην Ελλάδα. Το κάθε είδος έχει δικές του ανάγκες και απαιτήσεις και ζει σε ιδιαίτερους βυθούς (διάφοροι τύποι ενδιαιτημάτων). Η παρουσία και αφθονία των ειδών μας λέει πολλά για την κατάσταση και την ποικιλομορφία διαφορετικών ενδιαιτημάτων. Μπορεί να αποδειχτούν δείκτες της υγείας του βυθού…. Τονίζω όμως ότι η εργασία που κάνουμε είναι πράγματι εξερευνητική – ελάχιστες φορές έχουμε κάνει τέτοιες ιχθυολογικές έρευνες. Ως αποτέλεσμα βρήκαμε το νέο είδος για την Ελλάδα – τον σπηλαιόβιο γωβιό Didogobius splechtnai(Διδογωβιός του Σπλέχτνα) σε μια μικρή θαλάσσια σπηλιά στο Καστρι... 

Ρεπορτερ: Τι γνώμη έχει η ομάδα ξένων ερευνητών για τον βυθό της Καρύστου;

Σ.Ζ.: Ενθουσιάστηκε με την ποικιλότητα των βυθών και φυσικών ακτών – Καβοντόρος, Αρχάμπολη, Μαντίλι, Καλαμίτσι, Πεταλιοί – σαν να έχεις δει όλη την Ελλάδα σε 11 βουτιές! Τα μέλη της αποστολής έχουν μεγάλη εμπειρία – Ισραήλ, Τουρκία, Γαλλία, Αδριατική – όμως τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν στην Κάρυστο!

Ρεπορτερ: Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή για την ομάδα;

Σ.Ζ.: Παρατηρήσαμε μια μεγάλη φώκια στην νησίδα Αράπη – σε άλλες περιοχές της μεσογείου όπου έχουν βουτήξει οι συνάδελφοι το είδος αυτό έχει εξαφανιστεί – συνεπώς τους ενθουσίασε η επαφή με κάτι τόσο σπάνιο… σαν να συναντάς έναν δεινόσαυρο! Επίσης, νομίζω ξετρελαθήκαν όλοι με τις θαλάσσιες σπηλιές στον Καβοντόρο…. Βέβαια, επειδή είχε πολλούς γωβιούς (αλλά όχι μόνο) αγάπησαν περισσότερο τους Πεταλιούς.

Ρεπορτερ: Γιατί ήρθατε στην Κάρυστο;

Σ.Ζ.: Η Κάρυστος έχει ένα μεγάλο τμήμα των ακτών του Καβοντόρου και το Μαντίλι μέσα στο δίκτυο Natura 2000– είναι δηλαδή διεθνώς γνωστή περιοχή - χωρίς βέβαια οι κάτοικοι της Καρύστου να το αντιλαμβάνονται… Είναι και από τις πιο προσιτές «άγριες και φυσικές περιοχές» τόσο κοντά στο Αεροδρόμιο Αθηνών! Επίσης η περιοχή είναι στο γεωγραφικό κέντρο του Δυτικού Αιγαίου – ακριβώς μεταξύ Βόρειου και Νότιου Αιγαίου για αυτό συνδυάζει ενδιαφέροντα βιογεωγραφικά χαρακτηριστικά. Θα έπρεπε να σας εξηγήσω πόσο διαφορετικές «θάλασσες» είναι για την ιχθυοπανίδα το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο – άλλη φορά… Πιο σημαντικά όμως, για μένα που κατάγομαι και από εδώ, ήταν φυσική επιλογή η Κάρυστος!

Ρεπορτερ: Γιατί δεν αξιοποιείται αυτό το φυσικό περιβάλλον και ως τουριστικό προϊών;

Σ.Ζ.: Πρώτων, ότι δεν γνωρίζουμε δεν μπορούμε εύκολα να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε. Συνεπώς η ερευνητική δουλεία μας ενισχύει και την «οικοτουριστική» προβολή. Τις φωτογραφίες που βγάλαμε τις διαθέτουμε για αυτό στους τοπικούς συνεργάτες μας. Προφανώς, μέσα από την οικοτουριστική αξιοποίηση της θάλασσας (τις καταδύσεις, ταξίδια με πλωτά μέσα, ερασιτεχνική αλιεία κ.α.) οι κοινωνία πλησιάζει και το μεγάλο ζήτημα της «προστασίας των θαλάσσιων πόρων». Δεύτερον, χωρίς «προστασία» ή  τοπική διάθεση για προστασία δεν μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μια πιο παρατεταμένη τουριστική περίοδος. Στην Σαντορίνη αυτές τις μέρες συνάδελφοι από το ΕΛΚΕΘΕ σχεδιάζουν ένα «Θαλάσσιο Παρκο» - το ίδιο έγινε στην Γιάρο, Ζάκυνθο, Αλόννησο, Μήλο, Κάρπαθο. Γιατί να μη προσπαθήσουμε και εμείς για κάτι εδώ; Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι θα απαγορευτεί το ψάρεμα (!!!) απλά ορισμένες μικρές περιοχές θα πρέπει να ελέγχονται ως «καταφύγια».

Ρεπορτερ: Εχει ψάρια στην Κάρυστο τελικά;

ΣΖ: Βέβαια έχει ψάρια αλλά υποφέρουν. Όπως σε πολλά μέρη του Αιγαίου, οι βυθοί στην Κάρυστο προφανώς υποφέρουν από την υπεραλίευση. Ενδεικτικό είναι ότι παρατηρούνται μόνο τα μικρά μεγέθη των χαρακτηριστικών μεγαλόσωμων ψαριών και ορισμένα είδη είναι πια τόσο σπάνια που  «λείπουν εντελώς» από τις καταγραφές μας. Είδη που πλήγονται από το ψαροντούφεκο όπως ο Σικυός, οι Ροφοί, η Μαυροχελού και άλλα είναι σπάνια πια. Παράλληλα είδη που υποφέρουν από την τράτα, τα παραγάδια και τα δίχτυα επίσης αφύσικα σπανίζουν ή παρατηρήθηκαν σε πολύ μικρά μεγέθη (Συναγρίδα, Λυθρίνι κ.α.).  Ευελπιστούμε ότι κάποτε θα ενδιαφερθεί η κοινωνία και η Πολιτεία περισσότερο για τη την προστασία της θάλασσας.

Ρεπορτερ: Μισείτε τους ψαράδες που ευθύνονται για την μείωση των ψαριών;

Σ.Ζ.: Καταρχάς είμαι «ψαράς» και πιστεύω στο ψάρεμα – ως επάγγελμα και αναψυχή. Απλά μαζί με το ψάρεμα υπάρχει ανάγκη για επιστημονικά καθοδηγούμενη διαχείριση και εφαρμογή των νόμων. «Προστασία της θάλασσας» δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει το ψάρεμα – αντιθέτως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο το ψάρεμα μέσω της καλύτερης διαχείρισης. Τοπικά – σε συγκεκριμένα μέρη – μπορούν να σχεδιαστουν απαγορευμένες περιοχές. Ένα «θαλάσσιο Καταφύγιο (ή Θαλάσσιο Πάρκο) λειτουργεί ως ρεσέρβα δηλαδή «παράγει ψάρια» – έτσι έχουμε ψάρια για τους «οικοτουρίστες» και τους ψαράδες – και για την Μητέρα Φύση. Όποιος σέβεται και αγαπά το ψάρεμα θέλει να προστατεύσει τους πληθυσμούς ψαριών. Η στοχευόμενη ιχθυολογική έρευνα όμως είναι απαραίτητη για να αναζωογονηθούν και πάλη οι Ελληνικές θάλασσες. 

Ρεπορτερ: Σχέδια για το μέλλον;

Σ.Ζ.: Όνειρα… Εύχομαι να γίνει η Κάρυστος πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης για την θάλασσα – ενδείκνυται γεωγραφικά –και  λόγο κυρίως της εγγύτητας με την πρωτεύουσα - αλλά και κοινωνικά. Οι Καρυστινοί έχουμε μια στενή σχέση με τη θάλασσα. Ακόμη και από μακριά που τη βλέπουμε την λατρεύουμε. Πολλοί Καρυστινοί ψαρεύουν και με καταλαβαίνουν. Ευχή μου είναι να αναπτύξουν συνείδηση και εκπαίδευση περισσότεροι Έλληνες για τη θάλασσα - μέσα από καταδύσεις, φωτογράφιση, δια βίου μάθηση και εξερεύνηση.  Οι θάλασσες μας το αξίζουν.

Φωτογραφίες της αποστολής: http://zogaris.blogspot.gr/2012/10/expeditions-late-summer-surveying-on.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Νοέμβριος 2012 17:27