Ψάρεμα, Κατάδυση, Είδη Αλιείας

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ασφάλεια Συναλαγών

Whishlist

Θα πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε την Wishlist

Skype Call

call kyriakos.dikelas
Εάν διαθέτετε Skype επικοινωνίστε μαζί μας

Ασφάλεια Συναλλαγών

Αλιευτικές Εκδρομές
Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 00:00

Μια δραστηριότητα όλη η οικογένεια!

 

Όλη η οικογένεια ή όλη η παρέα έχει την ευκαιρία να γευτεί την αξέχαστη εμπειρία μιας αλιευτικής εκδρομής στην Κάρυστο. Ελάτε να σας μυήσουμε στα μυστικά του ψαρέματος με την εμπειρία 16 ετών επαγγελματικής παρουσίας στο χώρο και τον άρτιο εξοπλισμό μας.

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΤΑΛΙΟΥΣ

 

Περιήγηθείτε με το σκάφος μας στο σύμπλεγμα των Πεταλιών. Ανακαλύψτε τα καταγάλανα νερά των Πεταλιών. Ευχαριστηθείτε το ψάρεμα από σκάφος μας με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό αλιείας που σας παρέχει το κατάστημά μας. Παράλληλα ειδικοί στο ψάρεμα θα σας καθοδηγούν κατά τη διάρκεια της αλιευτικής σας εμπειρίας.

Τί περιλαμβάνεται στην εκδρομή:

  • Μεταφορά και περιηγήση με ταχύπλοο σκάφος, από το λιμάνι Μαρμαρίου.
  • Εξοπλισμός εκμάθησης ψαρέματος (Καλάμια, αγκίστρια κλπ)
  • Αναγνώρση της θαλάσσιας ζωής και φωτογράφιση
  • Πλήρης αλιευτικός εξοπλισμός (καλάμια, μηχανισμοί, αγκίστρια, δολώματα)
  • Σνακ, φρούτα και αναψυκτικά.

CD με φωτογραφίες.

Συνολική διάρκεια εκδρομής:  3-4 ώρες (8:00 - 12:00)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 4 άτομα

Επικοινωνήστε μαζί μας για το κόστος της εκδρομης.

Πληροφορίες: 2224025765, 6937456494, 6974558764, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2015 08:16
 
Αγώνας Αλιείας παίδων- Κάρυστος 2014
Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2015 00:00

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Αυγούστου ο καθιερωμένος αγώνας αλιείας παίδων του Ναυτικού Ομίλου Καρύστου. Ένας αγώνας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο λιμάνι της Καρύστου και φέτος έλαβαν μέρος σε   αυτόν παιδιά ηλικίας  από 2  έως 13 ετών. Φέτος η συμμετοχή έφθασε τα 184 άτομα. Το Dikelas Dive Center συμμετείχε στη διοργάνωση σαν ένας από τους κύριους χορηγούς. Οι μικροί ψαράδες  αφού παρέλαβαν τα δώρα τους  ( από μια ρόδα με αγκιστράκια και   δόλωμα ,    μια μπλούζα, ένα καπελάκι και ένα μπουκαλάκι με νερό  ) έδωσαν δυναμικά το παρόν και έδειξαν σε όλους εμάς  τους μεγάλους που τους παρακολουθούσαμε ότι ξέρουν και να ψαρεύουν αλλά και να αγωνίζονται. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την άριστη συμπεριφορά τους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2015 14:01
 
Σημαντικές ιχθυολογικές έρευνες στα νερά της Καρύστου
Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2012 13:38

Με τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Δικέλας πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ιχθυολογική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που στόχευε στα μικρά και άγνωστα ψάρια της θάλασσας – μεταξύ άλλον. Τέσσερις ερευνητές από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα της Τσεχίας, Κροατίας και Ελλάδας συνεργάστηκαν με σκοπό να εξερευνήσουν βυθούς και ακτές για πρώτη φορά στην Κάρυστο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά : Βρέθηκε ένα νέο είδος ψαριού για τον κατάλογο ειδών που απαντούν στην Ελλάδα και συλλέχθηκαν και μετρήθηκαν περισσότερα από 80 είδη ψαριών σε 11 καταδυτικές εξερευνήσεις από τους Πεταλιούς έως το Ακρωτήριο Καφηρέα. Ο Σταμάτης Ζόγκαρης, ειδικός επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην έρευνα της ποιότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων – στα ρέματα και στη θάλασσα. Να δούμε γιατί έχει ενδιαφέρον τώρα η δική μας θάλασσα.

Συνέντευξη με τον Δρ. Ζόγκαρη:

Ρεπορτερ: Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι που κάνουν βουτιές και μαζεύουν σαλιάρες;

ΣΖ: Επαγγελματίες! Είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ιχθυολόγοι που πραγματικά συλλέγουν σαλιάρες και γωβιούς και άλλα μικρόψαρα επίσης. Τα δείγματα αυτά σε λίγο θα κοσμούν τα μουσεία της Ευρώπης! Δηλαδή, η Κάρυστος μπαίνει στον χάρτη ως αναγνωρισμένο σημείο έρευνας των ψαριών και τα μικρά ψάρια μας θα βρίσκονται στις σημαντικότερες ιχθυολογικές συλλογές στην Ευρώπη – το Μουσείο Πράγας, για παράδειγμα. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτήν την έρευνα χτίζεται σιγά-σιγά και η κατανόηση για το θαλάσσιο οικοσύστημα…

Ρεπόρτερ: Γιατί σας απασχολούν τα «μικρόψαρα»;

ΣΖ: Καταρχάς δεν ξέρουμε πολλά για αυτά – είναι σχεδόν ανεξερεύνητα στην Ελλάδα. Το κάθε είδος έχει δικές του ανάγκες και απαιτήσεις και ζει σε ιδιαίτερους βυθούς (διάφοροι τύποι ενδιαιτημάτων). Η παρουσία και αφθονία των ειδών μας λέει πολλά για την κατάσταση και την ποικιλομορφία διαφορετικών ενδιαιτημάτων. Μπορεί να αποδειχτούν δείκτες της υγείας του βυθού…. Τονίζω όμως ότι η εργασία που κάνουμε είναι πράγματι εξερευνητική – ελάχιστες φορές έχουμε κάνει τέτοιες ιχθυολογικές έρευνες. Ως αποτέλεσμα βρήκαμε το νέο είδος για την Ελλάδα – τον σπηλαιόβιο γωβιό Didogobius splechtnai(Διδογωβιός του Σπλέχτνα) σε μια μικρή θαλάσσια σπηλιά στο Καστρι... 

Ρεπορτερ: Τι γνώμη έχει η ομάδα ξένων ερευνητών για τον βυθό της Καρύστου;

Σ.Ζ.: Ενθουσιάστηκε με την ποικιλότητα των βυθών και φυσικών ακτών – Καβοντόρος, Αρχάμπολη, Μαντίλι, Καλαμίτσι, Πεταλιοί – σαν να έχεις δει όλη την Ελλάδα σε 11 βουτιές! Τα μέλη της αποστολής έχουν μεγάλη εμπειρία – Ισραήλ, Τουρκία, Γαλλία, Αδριατική – όμως τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν στην Κάρυστο!

Ρεπορτερ: Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή για την ομάδα;

Σ.Ζ.: Παρατηρήσαμε μια μεγάλη φώκια στην νησίδα Αράπη – σε άλλες περιοχές της μεσογείου όπου έχουν βουτήξει οι συνάδελφοι το είδος αυτό έχει εξαφανιστεί – συνεπώς τους ενθουσίασε η επαφή με κάτι τόσο σπάνιο… σαν να συναντάς έναν δεινόσαυρο! Επίσης, νομίζω ξετρελαθήκαν όλοι με τις θαλάσσιες σπηλιές στον Καβοντόρο…. Βέβαια, επειδή είχε πολλούς γωβιούς (αλλά όχι μόνο) αγάπησαν περισσότερο τους Πεταλιούς.

Ρεπορτερ: Γιατί ήρθατε στην Κάρυστο;

Σ.Ζ.: Η Κάρυστος έχει ένα μεγάλο τμήμα των ακτών του Καβοντόρου και το Μαντίλι μέσα στο δίκτυο Natura 2000– είναι δηλαδή διεθνώς γνωστή περιοχή - χωρίς βέβαια οι κάτοικοι της Καρύστου να το αντιλαμβάνονται… Είναι και από τις πιο προσιτές «άγριες και φυσικές περιοχές» τόσο κοντά στο Αεροδρόμιο Αθηνών! Επίσης η περιοχή είναι στο γεωγραφικό κέντρο του Δυτικού Αιγαίου – ακριβώς μεταξύ Βόρειου και Νότιου Αιγαίου για αυτό συνδυάζει ενδιαφέροντα βιογεωγραφικά χαρακτηριστικά. Θα έπρεπε να σας εξηγήσω πόσο διαφορετικές «θάλασσες» είναι για την ιχθυοπανίδα το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο – άλλη φορά… Πιο σημαντικά όμως, για μένα που κατάγομαι και από εδώ, ήταν φυσική επιλογή η Κάρυστος!

Ρεπορτερ: Γιατί δεν αξιοποιείται αυτό το φυσικό περιβάλλον και ως τουριστικό προϊών;

Σ.Ζ.: Πρώτων, ότι δεν γνωρίζουμε δεν μπορούμε εύκολα να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε. Συνεπώς η ερευνητική δουλεία μας ενισχύει και την «οικοτουριστική» προβολή. Τις φωτογραφίες που βγάλαμε τις διαθέτουμε για αυτό στους τοπικούς συνεργάτες μας. Προφανώς, μέσα από την οικοτουριστική αξιοποίηση της θάλασσας (τις καταδύσεις, ταξίδια με πλωτά μέσα, ερασιτεχνική αλιεία κ.α.) οι κοινωνία πλησιάζει και το μεγάλο ζήτημα της «προστασίας των θαλάσσιων πόρων». Δεύτερον, χωρίς «προστασία» ή  τοπική διάθεση για προστασία δεν μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μια πιο παρατεταμένη τουριστική περίοδος. Στην Σαντορίνη αυτές τις μέρες συνάδελφοι από το ΕΛΚΕΘΕ σχεδιάζουν ένα «Θαλάσσιο Παρκο» - το ίδιο έγινε στην Γιάρο, Ζάκυνθο, Αλόννησο, Μήλο, Κάρπαθο. Γιατί να μη προσπαθήσουμε και εμείς για κάτι εδώ; Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι θα απαγορευτεί το ψάρεμα (!!!) απλά ορισμένες μικρές περιοχές θα πρέπει να ελέγχονται ως «καταφύγια».

Ρεπορτερ: Εχει ψάρια στην Κάρυστο τελικά;

ΣΖ: Βέβαια έχει ψάρια αλλά υποφέρουν. Όπως σε πολλά μέρη του Αιγαίου, οι βυθοί στην Κάρυστο προφανώς υποφέρουν από την υπεραλίευση. Ενδεικτικό είναι ότι παρατηρούνται μόνο τα μικρά μεγέθη των χαρακτηριστικών μεγαλόσωμων ψαριών και ορισμένα είδη είναι πια τόσο σπάνια που  «λείπουν εντελώς» από τις καταγραφές μας. Είδη που πλήγονται από το ψαροντούφεκο όπως ο Σικυός, οι Ροφοί, η Μαυροχελού και άλλα είναι σπάνια πια. Παράλληλα είδη που υποφέρουν από την τράτα, τα παραγάδια και τα δίχτυα επίσης αφύσικα σπανίζουν ή παρατηρήθηκαν σε πολύ μικρά μεγέθη (Συναγρίδα, Λυθρίνι κ.α.).  Ευελπιστούμε ότι κάποτε θα ενδιαφερθεί η κοινωνία και η Πολιτεία περισσότερο για τη την προστασία της θάλασσας.

Ρεπορτερ: Μισείτε τους ψαράδες που ευθύνονται για την μείωση των ψαριών;

Σ.Ζ.: Καταρχάς είμαι «ψαράς» και πιστεύω στο ψάρεμα – ως επάγγελμα και αναψυχή. Απλά μαζί με το ψάρεμα υπάρχει ανάγκη για επιστημονικά καθοδηγούμενη διαχείριση και εφαρμογή των νόμων. «Προστασία της θάλασσας» δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει το ψάρεμα – αντιθέτως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο το ψάρεμα μέσω της καλύτερης διαχείρισης. Τοπικά – σε συγκεκριμένα μέρη – μπορούν να σχεδιαστουν απαγορευμένες περιοχές. Ένα «θαλάσσιο Καταφύγιο (ή Θαλάσσιο Πάρκο) λειτουργεί ως ρεσέρβα δηλαδή «παράγει ψάρια» – έτσι έχουμε ψάρια για τους «οικοτουρίστες» και τους ψαράδες – και για την Μητέρα Φύση. Όποιος σέβεται και αγαπά το ψάρεμα θέλει να προστατεύσει τους πληθυσμούς ψαριών. Η στοχευόμενη ιχθυολογική έρευνα όμως είναι απαραίτητη για να αναζωογονηθούν και πάλη οι Ελληνικές θάλασσες. 

Ρεπορτερ: Σχέδια για το μέλλον;

Σ.Ζ.: Όνειρα… Εύχομαι να γίνει η Κάρυστος πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης για την θάλασσα – ενδείκνυται γεωγραφικά –και  λόγο κυρίως της εγγύτητας με την πρωτεύουσα - αλλά και κοινωνικά. Οι Καρυστινοί έχουμε μια στενή σχέση με τη θάλασσα. Ακόμη και από μακριά που τη βλέπουμε την λατρεύουμε. Πολλοί Καρυστινοί ψαρεύουν και με καταλαβαίνουν. Ευχή μου είναι να αναπτύξουν συνείδηση και εκπαίδευση περισσότεροι Έλληνες για τη θάλασσα - μέσα από καταδύσεις, φωτογράφιση, δια βίου μάθηση και εξερεύνηση.  Οι θάλασσες μας το αξίζουν.

Φωτογραφίες της αποστολής: http://zogaris.blogspot.gr/2012/10/expeditions-late-summer-surveying-on.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 19 Νοέμβριος 2012 17:27
 
Αγώνας αλιείας παιδιών
Πέμπτη, 30 Αύγουστος 2012 05:09

Αγώνας αλιείας παιδιώνΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο αγώνας αλιείας παίδων στις 17 Αυγούστου, που διοργάνωσε για μια ακόμη φορά ο Ναυτικός Όμιλος Καρύστου με χορηγό το Dikelas fishing store - Dive center. Μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στο λιμάνι της Καρύστου και συμμετέχουν παιδιά ηλικίας έως 13 ετών. Φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε τα 140 άτομα. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν τα υλικά ψαρέματος και το δόλωμα για να συμμετάσχουν. Οι μικροί ψαράδες έδωσαν δυναμικά το παρόν και έδειξαν σε όλους τους μεγάλους που τους παρακολουθούσαμε ότι ξέρουν και να ψαρεύουν αλλά και να αγωνίζονται. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την άριστη συμπεριφορά τους.

Μικρότερος αθλητής: Ζούμπερης Αντώνης

3η θέση: Μήτρου Γρηγόρης

2η θέση: Φάβιο Βέλια

1η θέση: Ρήγας Γιώργος

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 30 Αύγουστος 2012 05:49
 
Κολυμβητικός Διάπλους Ραφήνα-Κάρυστος από τη Σοφία Ψιλόλιγνου
Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012 07:51

Κολυμβητικός Διάπλους Ραφήνα - Κάρυστος

Έγινε χθες κολυμβητικός διάπλους Ραφήνα-Κάρυστος από τη Σοφία Ψιλόλιγνου. Ξεκίνησε περίπου 09:00 το πρωί εχθές και έφτασε στην Κάρυστο τα ξημερώματα στις 27/6/12 00:30

Η κα Ψιλόλιγνου είναι πρώην αθλήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς και έχει συμμετάσχει στις εθνικές ομάδες νεανίδων και γυναικών, έχοντας μάλιστα να επιδείξει αρκετά σπουδαία επιτεύγματα. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 50 αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, με σημαντικότερους εκείνους του διάπλου Ντόβερ – Καλαί (στενό της Μάγχης), καθώς και τη διάσχιση του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική.

 

Το Dikelas Dive Center συμμετείχε με το καταδυτικό σκάφος συνοδεύοντας σε μικρό τμήμα της διαδρομής την αθλήτρια κοντά στους Πεταλιούς και σαν 2o σκάφος ασφαλείας εκτός από το ιστιοπλοϊκό και την ομάδα που τη συνόδευε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2012 08:56